Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Oskuldskontroller på flickor och kvinnor ska bedömas som en våldtäkt

Elisabeth Fritz
Elisabeth Fritz,

Tv4 Nyhetsmorgon pratar i dag om oskuldskontroller. Kalla fakta sänder i kväll inslag om oskuldkontroller.

Svenska läkare undersöker barn och kvinnor i syfte att ta reda på om patienten är oskuld. En undersökning som kan leda till oerhört svåra konsekvenser för den undersökta flickan och kvinnan. Ett intyg som kan leda till att ett hedersbrott eller ett hedersmord kan begås om intyget visar att patienten inte är oskuld. Oskuldskontroller utövas i de kulturer där det förekommer hedersnormer. Det handlar inte bara om att sätta ett värde på flickan eller kvinna det handlar om huruvida hon är ren eller smutsig. En kvinna som inte är oskuld och därmed smutsig kan bestraffas på olika sätt. Hedersbrott och hedersmord kan komma att begås. Vi har i Sverige flickor och kvinnor som utsätts för hedersbrott p g a blotta misstanke om att oskulden gått förlorad.

Förbjud oskuldsundersökningar och kriminalisera dessa. I brottsbalken skall vi dessutom införa ett tillägg där dessa undersökningar mot barn alltid utgör en våldtäkt. En läkare ska ha en skyldighet att anmäla oskuldskontroll mot ett barn som är under 18 år. Om en vuxen kvinna pressas, tvingas eller hotas i syfte att genomgå en oskuldskontroll skall även den undersökningen kunna utgöra en våldtäkt.

Inget barn eller kvinna i Sverige skall behöva utsättas för dessa undersökningar. Det är en mänskliga rättighet. Barns rättigheter är också en mänsklig rättighet.

Stockholm den 6 oktober 2015
Elisabeth Massi Fritz
Advokat