Sexualbrott
Vi är kända som en av Sveriges främsta advokatbyråer specialiserade på att företräda brottsoffer, med gedigen erfarenhet av att hantera fall inom sexualbrott. Kontakta oss om du blivit utsatt och behöver hjälp.
Vi är kända som en av Sveriges främsta advokatbyråer specialiserade på att företräda brottsoffer, med gedigen erfarenhet av att hantera fall inom sexualbrott. Kontakta oss om du blivit utsatt och behöver hjälp.
Om du har blivit utsatt för ett sexualbrott är det viktigt att direkt göra en polisanmälan. Vänd dig till polisen på 114 14 eller ring 112 om du befinner dig i en akut situation. Kom ihåg att du kan göra en polisanmälan trots att det gått flera år. Det är viktigt att polisanmäla för att brottet ska kunna klaras upp, men även för att du ska få upprättelse!
Begär alltid ett målsägandebiträde i samband med polisanmälan. Som målsägande har man rätt att begära den advokat eller jurist man önskar, så se till att målsägandebiträdet är specialiserad på just brottmål och har stor erfarenhet. Ett stort engagemang är också mycket viktigt för att du ska kunna bli företrädd på bästa sätt. Vi på Advokatbyrån Elisabeth Fritz är specialiserade på brottsoffer, och arbetar aldrig med den misstänkte förövaren. Alla som arbetar hos oss har en spetskompetens, erfarenhet och ett stort engagemang. Om du har ett målsägandebiträde från en annan advokatbyrå men inte är nöjd eller känner förtroende för har du rätt att begära byte. Detta gör du hos domstolen som handlägger ditt ärende.
Målsägandebiträdets roll är att tillvarata målsägandens intressen juridiskt men också att hjälpa och stötta målsäganden genom hela rättsprocessen, från att förundersökningen inleds till dess att rättegången är helt avslutad. Målsägandebiträdet är med på polisförhör och sköter samtliga kontakter med polis och åklagare och lämnar information till dig som målsägande om vad som händer i utredningen. Målsägandebiträdet ska även bistå målsäganden med att föra skadeståndstalan med anledning av brottet. Målsägandebiträdet kan biträda åtalet och föra bevisning i skuldfrågan samt överklaga domar.
Det är viktigt att du sparar precis alla bevis, alla spår, ja precis allt som stödjer din berättelse. Vittnen som gjort alla former av iakttagelser är givetvis viktiga, och personer som du har berättat för är också stödbevisning. Även DNA-spår, sms, chattar, bilder och filmer som rör händelsen är viktiga att spara. Genomgå alltid en läkarundersökning och vet du att du har skador så se till att särskilt visa dessa och få det dokumenterat på sjukhus. Om du har blivit utsatt för en våldtäkt så duscha inte innan läkarundersökning, släng inte eller tvätta inte några kläder. Även dessa ting kan ha viktiga spår och bevis som behöver dokumenteras. Förutom att du ska bedömas som trovärdig är bevisningen avgörande om åklagaren ska kunna åtala och du ska få en prövning i domstolen. Du kan alltid rådfråga ditt målsägandebiträde vilka bevis som är relevanta att ge in till polisen.
Efter att en polisanmälan har gjorts inleds en förundersökning som leds av åklagaren. Syftet med förundersökningen är att utreda brottet och samla in bevisning. Under förundersökningen hålls förhör med målsäganden och den misstänkte. Om vittnen finns hålls även förhör med dessa. När samtliga utredningsåtgärder är klara beslutar åklagaren om brottet ska tas upp i domstol. I brottmål är det höga beviskrav och i vissa fall väljer åklagaren att lägga ned förundersökningen om bevisningen inte räcker till. Det är därför viktigt att spara och säkra all bevisning i sexualbrott.
Målsäganden har många rättigheter i samband med en förundersökning och en rättegång. Målsäganden kan biträda åtalet, dvs. målsägandebiträdet kan ställa frågor och åberopa egen bevisning i skuldfrågan. Målsäganden kan även föra skadeståndstalan och åberopa bevisning i den delen. Målsäganden kan även i sexualmål begära stängda dörrar och begära medhörning, vilket innebär att målsäganden inte behöver höras när den tilltalade är i rättssalen.
På Advokatbyrån Elisabeth Fritz lämnar vi en kostnadsfri rådgivning för alla som utsätts för brott och då kan man ringa eller maila till oss. Vi har även en jourtelefon som är bemannad efter kontorstid, dvs på kvällar och helger. Alla dessa nummer hittar du i under Kontakt.