”Skandal att pojken fick gå kvar i skolan”
Elisabeth Massi Fritz kritisk kring våldtäkterna i Uppsala
Den 16-årige pojken våldtog två flickor vid två olika tillfällen i skolan.
Men trots de allvarliga brotten tog det 14 månader från första brottet begicks tills rättegången mot 16-åringen började.
– Det är en skandal. Inget mål med allvarlig brottslighet där barn är involverade ska behöva ta sådan tid, säger advokat Elisabeth Massi Fritz.
Det var i januari förra året som den 16-årige pojken tvingade in en 13-årig flicka på en skoltoalett och våldtog henne. Skolan fick reda på vad som hänt någon dag senare och pojken polisanmäldes.
Trots det grova brottet valde skolan att låta pojken gå kvar, men med tillträdesförbud under lektionstid.
Det hindrade honom dock inte för att upprepa brottet och våldta ytterligare en flicka i oktober förra året.
Åtal väcktes först i december och det tog fram till mars i år innan rättegången mot pojken inleddes.
Nu är advokat Elisabeth Massi Fritz skarpt kritisk till en rad punkter i myndigheternas agerande i det som hänt.
– Det är en skandal att pojken fick gå kvar i samma skola, även om han fick tillträdesförbud på skolan. Det måste ha varit en uppenbar risk för fortsatt brottslighet. Vilket också visade sig. Ytterligare ett barn blev i stället våldtaget i samma skola. Hur tänkte man, säger hon.
Kräver högsta prioritet
Hon fortsätter:
– Ett omedelbart omhändertagande enligt LVU eller häkte hade varit det enda rätta i väntan på dom och straff för förövaren.
Åklagaren i målet har sagt till SVT Uppsala att den långa utredningstiden berott på knapphändiga resurser och att ett flertal utredningsåtgärder har samordnats.
Men Elisabeth Massi Fritz tycker ändå att det är oacceptabelt att det tagit så lång tid:
– Det här är mål med ett utsatt offer som var 13 år gammal när hon utsattes för våldtäkt. Förövaren var 16 år. Samtliga inblandade är unga. 14 mån från anmälan till rättegång är en oacceptabel handläggningstid. Det ska handläggas skyndsamt och ha högsta prioritet. Inget mål med allvarlig brottslighet där barn är involverade ska behöva ta sådan tid, säger hon.
Samtidigt anser Massi Fritz att rättsväsendet måste få mer resurser så att sådana här saker inte upprepas.
– Här måste det bli en ändring och mer resurser. Jag möter många poliser som är duktiga och gör sitt yttersta, men många går på knäna och känner sig maktlösa, säger Elisabeth Massi Fritz.
Åsa Asplid