Många vågar inte vittna om morden – ska vi tillåta anonyma vittnen?
16-åriga Ahmed sköts till döds i Malmö i januari. Många krävde anonymitet för att vittna, något som inte är tillåtet i Sverige. Advokat Elisabeth Massi Fritz vill ändra på det.
Foto: Montage/TT
Polisen vädjar om allmänhetens hjälp i mordutredningar. Många har information – men kräver anonymitet för att vittna. Borde vi införa möjligheten att vittna anonymt i domstol? Här är argumenten för och emot.
Natten mot onsdagen hördes återigen flera höga smällar i Malmö. Kort därefter hittade polisen en skjuten man utanför ett flerfamiljshus. Skadorna var livshotande.
Polisen i Malmö utreder i nuläget elva mord och runt 80 mordförsök. De vädjar om tips. Problemet är att många som kontaktar polisen kräver anonymitet – annars vill de inte vittna.
I Sverige tillåts inte anonyma vittnen i domstol. Men det är en omdiskuterad fråga som debatteras med jämna mellanrum.
I en undersökning från 2012, gjord av SVT, framkom det att 35 procent av åklagarna ville tillåta anonyma vittnen i undantagsfall. Totalt svarade 504 åklagare på frågan. Bland advokater var inte intresset lika stort, endast nio procent av de tillfrågade ville tillåta anonyma vittnen i domstolarna.
Det finns flera länder som tillåter anonyma vittnen. Exempelvis i Norge tillåts möjligheten om vittnets eller en närståendes liv, hälsa eller frihet hotas.
Argument FÖR anonyma vittnen, advokat Elisabeth Massi Fritz:
√ ”I Malmö vädjar polisen till allmänheten om att få hjälp. Men människor är rädda för att vittna. Och det kan man inte klandra den enskilda individen för. Rättsväsendet måste utvecklas i en takt som gör att vi kan bekämpa grova brott med full kraft.”
√ ”Anonyma vittnen finns redan i ett flertal länder. Inget av dessa länders rättssystem har kollapsat på grund av användandet av anonyma vittnesmål.”
√ ”Det är uppenbart att det finns ett stort behov från poliser som arbetar med de tyngsta målen. Jag tycker att vi ska utreda frågan om anonyma vittnen.”
Samtidigt vill Elisabeth Massi Fritz vara tydlig med att anonyma vittnesmål aldrig får strida mot Europakonventionen. Det ska endast användas i undantagsfall när liv eller frihet riskeras. Och en fällande dom ska inte enbart få grundas på anonyma vittnen.
Argument MOT anonyma vittnen, Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg:
√ ”Bortsett från att det är ett stort rättssäkerhetsproblem så ifrågasätter jag effektiviteten av det. Det är ett sätt att invagga någon sorts trygghet hos människor att det skulle lösa alla problem, det tror inte jag. Man riskerar att urholka rättssäkerheten”, sa Anne Ramberg till SVT på onsdagsmorgonen.
√ ”Möjligheten att kunna bedöma trovärdigheten och tillförlitligheten undanröjs eller är väldigt mycket svagare. Det kan finnas en massa skäl till varför folk pekar ut varandra.”
√ ”Man kommer aldrig lösa det här med anonyma vittnen. Lösningen finns på andra plan. Det är ett långsiktigt arbete där man måste lösa socioekonomiska problem. Anonyma vittnen är som att ta magnecyl mot huvudvärk, man kommer inte åt själva orsaken.
Johan Wikén Metro publicerad: 08 feb 2017 · 15:12