Hoten får barn att skicka nakenbilder
Allt fler barn och unga utsätts för sexövergrepp på nätet. Experterna ser en ny trend – otäcka hot om barn inte skickar nakenbilder.
En 22-årig man har nyligen erkänt och dömts till tre års fängelse för flera sexualbrott mot barn. Hemma från sitt rum har han begått 521 brott mot 89 barn i hela Sverige. Genom att låtsas vara en 13-årig kille har han med ett romantiskt språk med många ”hihi” och ”haha” lurat flickor att göra sexuella handlingar som de filmat och fotat och skickat till honom. Offren hittade han på Instagram och tog sedan kontakt med dem på chatt-appen Kik.
– Sociala medier har gjort allt lättare. Om förövaren sänder ut 100 frågor om bilder – vilket går väldigt snabbt – och får svar från 20 barn, så har han mycket att jobba vidare med, säger Charlotte Nordström.
Hon är advokat och jobbar som målsägarbiträde – den som hjälper någon som blivit utsatt för ett brott – vid en rättsprocess. 22-åringen dömdes, men inte för våldtäkt, som åklagaren ville.
Charlotte Nordström menar att vuxenvärlden, såväl domstolar som föräldrar, inte alltid förstår att ett övergrepp på nätet tar lika hårt, om inte hårdare, än ett övergrepp i verkliga livet.
– Bilderna och filmerna kan ligga kvar länge. Förövaren hotar att sprida dem. Man har ingen kontroll över vem som ser dem. Då kan det kännas som att övergreppet sker om och om igen, säger hon.
Ofta finns en känsla av skuld och skam hos offret. Det gäller extra mycket när det handlar om nätövergrepp.
– Många skäms och känner skuld. Eftersom man skickat bilderna själv, och vet att det är något som ens föräldrar absolut inte vill, blir det ännu svårare att berätta, säger Charlotte Nordström.
Av de 89 utsatta barnen var det bara två föräldrar som polisanmälde 22-åringen. En pappa såg en snoppbild i sin 10-åriga dotters mobil. Om han inte hade anmält hade de många brotten aldrig upptäckts. Tack vare anmälan kunde polisen hitta alla de andra offren. Det tog 1,5 år för polisen att hitta alla 89 barn som 22-åringen kontaktat och lurat.
Det är så gott som alltid män som utför dessa sexuella brott. Men det är inte bara tjejer som råkar ut för övergrepp online, även killar utsätts. Däremot kan sättet förövaren tar kontakt på vara ett annat.
– De hittar ofta killarna via datorspel. De låtsas vara i samma ålder och erbjuder killarna olika fördelar i spelet om de skickar bilder, säger Charlotte Nordström.
Det nya när det gäller nätövergrepp är att det används allt grövre hot. Tidigare hotade förövaren mest med att sprida vidare bilder. Nu hotar personen även med att skada barnet eller någon i barnets familj. För att förstärka hotet kan nätbrottslingen skicka bilder på vapen. Det har även hänt att förövaren skickat en bild på barnets hus. Allt för att få barnet att skicka fler nakenbilder. Förövaren stressar på och säger att hoten ska bli verklighet om inte barnet omedelbart skickar en bild.
– Det finns en otrolig kraft i de hoten som gör att barnen blir oerhört pressade, och rädda för sitt liv, säger Linda Jonsson, postdoktor på Barnafrid på Linköpings Universitet, som forskat om sex och sexuella övergrepp på nätet gällande barn.
Av Kristin Westesson