Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Advokat Elisabeth Massi Fritz Expressen, ”Vi måste ställa högre krav på gärningsmän”

Publicerat Expressen

Det finns inget ”rätt” eller ”fel” sätt att bete sig på när man utsätts för ett övergrepp, skriver brottmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz.

Regeringens utredande lagman Mari Heidenborg har i veckan gått ut med att de kommer föreslå att det införs ett krav på samtycke i sexualbrottslagstiftningen. Det är bra.

En samtyckeslag skulle skicka en tydlig signal till samhället att det grundläggande när det gäller sex är att alla inblandade parter faktiskt vill delta. Att allt annat än ett frivilligt och entusiastiskt ja, är ett nej.

Med ett tydligt krav på samtycke skulle alla sexuella gärningar som utförs mot en annan människas vilja vara brottsliga, och kravet på förekomst av fysiskt våld, tvång eller hot skulle falla bort. Den grupp som inte kan säga nej av olika omständigheter ska skyddas av att utgångspunkten är ett nej.
Men en lagstiftning enbart räcker inte, vi måste göra mer.

Det finns i dag nämligen ett för stort utrymme för subjektiva värderingar när rättens ledamöter ska göra en bevisvärdering av en utsaga. Fortfarande kan ett offer känna skuld och skam i rättssalen.

Fortfarande kan ett offer få irrelevanta frågor som endast går ut på att svartmåla henne. Jag skriver ”henne” eftersom majoriteten brottsoffer i dessa mål är just en hon. Därmed är det inte sagt att pojkar och män inte utsätts för våldtäkter. Efter en rättegång är det inte sällan offret känner och säger ” jag kände mig våldtagen igen”.

LÄS MER: Fler kränkande frågor med samtyckeslag

I mina våldtäktsmål sätter jag stopp för kränkningar och respektlöst beteende. Men hur många advokater vågar stoppa och fightas i dessa frågor? Som advokat upplevs du som krånglig och besvärlig trots att de handlar om att du alltid tillvaratar din klients intressen, vilket är en advokats viktigaste och främsta uppgift.

Här måste kompetensen i ämnet vad gäller utsatta brottsoffer alltså höjas. Det finns inget ”rätt” eller ”fel” sätt att bete sig på när man utsätts för ett övergrepp. Brottsoffer har inget ansvar att tydligt och ihärdigt nog informera förövaren om att denne begår ett övergrepp. Hur många andra brott gör offret det?

Vi måste ställa högre krav än så på gärningsmännen och självklart fråga ”vad gjorde du för att säkerställa att hon samtyckte?”.

För att lyckas med detta behöver vi ändra lagstiftningen och tillsätta kompetenshöjande åtgärder inom rättsväsendet: Domare, nämndemän, åklagare, polis, advokater, behöver utbildning om sexualbrott för att öka rättssäkerheten för brottsoffer.

Vi behöver även fler specialister inom rättsväsendets hela kedja.

Brottsoffer har också rätt till en rättssäkerhet. De ska alltid ha rätt att omedelbart få tilldelad en advokat. I dag får många höra att ”just nu behöver du ingen advokat”. Varför då undrar jag?

Så snart som möjligt är det som gäller. Först när brottsoffer känner att de har lagen på sin sida, får stöd från polis och rättsväsende genom hela rättsprocessen, och har en rimlig chans att få upprättelse för den kränkning de utsatts för kommer de i större utsträckning välja polisanmäla.

LÄS MER: Män behöver en ny uppförandekod

Utöver samtyckeslagen skulle införande av ett ”oaktsamhetsbrott” vid våldtäkt göra det möjligt att säkra en fällande dom i de fall där uppsåt inte kan styrkas, men den tilltalade borde ha förstått att målsägande inte samtyckte, eller inte kunde samtycka på grund av omständigheterna.

Avsevärt strängare straff för våldtäkt skall också införas och minimistraffen måste förstås höjas. I dag är straffen låga och stötande för många utsatta. Man ska kunna dömas till 14-18 års fängelse för exempelvis en brutal gruppvåldtäkt.

Maxstraffet i dag är 10 år för en grov våldtäkt, men det vanligaste är ett straff på fyra år döms ut på grund av praxis. Detta innebär att minimistraffen måste höjas.
Jag viker inte en tum i frågan och här måste Sverige ta tag i frågan på allvar och visa nolltolerans mot våldtäkter och sexualbrott.

Elisabeth Massi Fritz

Brottmålsadvokat, specialist på brottsoffer

Finns på @advokatmassifritz

Debatt
debatt@expressen.se