Dagtid: 08-21 15 60 / Jour: 070-8670724 / E-post: info@advokatfritz.com

Dag 4 rättegång mot Breivik

Elisabeth Fritz
Elisabeth Fritz,

Idag fortsatte åklagarna Sven Holden och Inga Bejer Engh förhöret med Breivik som valde att svara på majoriteten av frågorna.

Breivik berättade ingående om sina planer, motiv, vapen, utrustning, bomben, utförandet av terrorgärningarna etc och vilka mål han hade med bombexplosionen vid regeringskvarteren, målet var att döda så många som möjligt inklusive regeringen och statsministern. Breivik sa att i ett best case scenario hade hela regeringen dött.

När han går in på berättelsen på Utöya säger han att tog med sig mycket ammunition av säkerhetsskäl. Det kunde komma att behövas och det var bäst att vara på den säkra sidan. Han ville döda alla på ön och inte bara de 69 personerna.

Breivik berättade om olika kända politiker som skulle besöka Utöya, bl a Gro Harlem Brundtland och statsministern under lägrets fem dagar. Brundtland var mest attraktiv, planen var att halshugga Brundtland medan Breivik filmade och läste upp en text.

Breivik sa att han står för det han har gjort och skulle göra det igen.

Breiviks förhör var plågsamt för alla offer, efterlevande och anhöriga. Många grät under Breiviks förhör. Under min korta lunchpaus hamnade jag av en slump intill två av offren, fick prata med dem och det var ett av de intressantaste samtalen jag har haft på länge. De tycket inte att jag såg ut som en journalist därför fick jag dela bord med dem. Jag berättade att jag arbetar som advokat specialiserad på brottsoffer och om mitt uppdrag som expertkommentator för Svt.

Uppdraget här i Oslo har lett till otroligt mycket kontakt med intressanta människor, allt från offer, experter, läkare, psykologer, journalister m fl. Det berikar mig som människa, mamma, advokat och för mitt fortsatta uppdrag som expertkommentator. Det jag upplever här kommer jag bära med mig resten av livet.

Efter rättegång fortsatte jobb med diverse olika åtaganden.

Oslo den 19 april 2012

Elisabeth Massi Fritz